6 apr. 2012

Påskbryggning: Flanders red ale

Skärtorsdagen till ära bryggs en traditionell flamländsk red ale. Grundreceptet är till stor del baserat på det som återfinns i Jeff Sparrows bok "Wild brews" (som för övrigt rekommenderas varmt om man är intresserad av att brygga sur/vildjäst/spontanjäst öl). Vissa anpassningar och ändringar är gjorda för att bättre passa in på min utrustning och mina tillgängliga ingredienser.

Om allt går enligt planen kommer halva batchen att tappas upp på flaska au natuelle och den andra halvan lagras vidare på bär - vilket resulterar i en variant på fruktlambic. Men då detta är en vildjäst öl som ska lagras i minst ett år innan den anses klar kan man inte så noga veta vad slutprodukten blir. Synpunkter eller frågor rörande recept, tillvägagångssätt eller liknande mottages gärna i kommentarsfältet.

Krossad malt/majs.
Flanders fields red ale

Malt
50% Wiener-malt
20% Majsflingor
9% Aromatic-malt
9% CaraHell
9% Caravienne
3% Special "B"

Humle
10g Perle-humle.
60 min: 12 IBU Perle-humle (från 2009)

Tillvägagångssätt
Mäskning sker vid 67C i 75 minuter. Lakning i 80C. Vörten kokas sedan i 90 minuter för att uppnå OG 1.054.

Jäsning och lagring
Wyeast 3763 (Roeselare blend) heter jästen som gör jobbet i denna öl. Det är en jäst- och bakteriemix från Rodenbach-bryggeriet som består av en belgisk öljäst, en sherryjäst, två stammar brettanomyces, en stam pediococcus samt laktobaciller.

Primärjäsning sker i rumstemperatur i en vanlig jästunna tills synlig jäsaktivitet avstannat. Sekundärjäsning och lagring med 25g ekkuber sker sedan i en BetterBottle i 12 - 18 månader. Eventuellt kommer ölen efter 6 månader att tappas om till två mindre kärl där ena halvan lämnas orörd och den andra halvan lagras vidare på ett par kilo hallon.
Wyeast 3763 Roeselare blend.

Bryggningen
Bryggningen gick helt enligt planen utan några nämnvärda missöden. Resultatet blev 19,5L vört som nu inväntar jässtart. För att jästen ska känna sig hemma och inspireras till sura stordåd spelas nu Jaques Brel - Amsterdam på hög volym.

Logg
2012-04-06: Bryggdag.

2012-04-12: Omtappning på ekkuber. SG 1.022.

2012-05-19: Tillsatte bottensatsen av en Cantillon Vigneronne för ökad komplexitet.

2012-08-24: Densitetsprov. SG 1.012 - lägre än väntat. Mild brettanomyces-funk i doft och smak. Aningen syrlig ciderliknande karaktär med en lätt spritig bismak. Misstänker att det är svårt att förutspå vad resultatet kommer att bli då bakterierna och jästen jobbar i skift. Avvaktar med ev. frukt tills jäsningen stannat och pellicle:n lagt sig.

2013-02-04: Tog ut ett litet smakprov för att se vart det bär av så här ~10 månader in i jäsningen. Doften är sur, vinös och funky men aningen mildare och mindre komplex än jag hade hoppats. Smaken är sur (omän bara lite) och funky med toner av körsbär och röda vinbär - dock inte särskilt mycket smak av annat än syra/funk.

Något jag definitivt inte känner av är någon smak av ättiksyra - något jag varit orolig att silikonproppens syre-genomtränglighet skulle kunna orsaka (för) stora mängder av. De få gånger jag öppnat jäskärlet verkar heller ännu inte ha satt några spår. Även om det hör till stilen tycker jag personligen att ättiksmaken i en Flanders red gärna får hållas i bakgrunden.

Jag inväntar årsdagen för att avgöra om den ska lagras vidare med eller utan bär, eller tappas på flaska.

1,5kg björbär
2013-05-18: Densitetsprov: 1.009. Provsmakning: En trevlig syra har infunnit sig - en lämplig nivå för denna typ av öl. Smaken i övrigt är ganska oförändrad med röda vinbär och körsbär som främsta intryck - något tunn kropp dock. Flaskning inom kort.

2013-05-25: Flasktappning av ca. 9L. Omtappning av den andra halvan (ca. 9L) på 1,5kg björnbär.

2014-01-12: Flasktappning av den del som lagrats på björnbär. Kolsyrejäst (Safbrew F2) tillsattes tillsammans med 6g strösocker per liter öl.

2015-01-07: Vlaams Rood: Bramen (med björnbär) är i final i Omnipollos hembryggartävling!

Här följer några bilder från bryggdagen:
Utrustningen riggad.
Inmäskning 67 C.


Lakning.
Mätning av pre-boil gravity.
Vörtkok
Vörtkylning.
Syresatt vört.
Ca. 20L jäsande vört.

5 kommentarer:

  1. Intressant! En sådan skulle jag också vilja brygga nån dag.. + annan suröl :)

    SvaraRadera
  2. Mycket trevlig och informativ läsning!
    Har precis delat upp min Flanders Red Ale på två mindre glasdamejeanner. En ska lagras utan tillsatser och den andra har fått en mix på blåbär & hallon (50/50).

    SvaraRadera
  3. Kul! I detta fall föredrog jag faktiskt den som lagrades med björnbär då den fick lite mer komplex smak. Blåbär och hallon kan säkert bli en bra kombo också.

    SvaraRadera