5 juli 2012

Berliner Weisse #2

Ännu en batch Berliner Weisse har fått se dagens ljus. Denna gång blev det en kokt version som ska jämföras mot den okokta vi bryggde för ca. en vecka sedan. Tanken är också att vi efter jäsningen ska dela upp denna vört och tillsätta bär (hjortron, hallon eller röda vinbär). Det blir dock först då grundölet har uppnått en tillräcklig syra för att inte störa de känsliga laktobacillerna.

Receptet är snarlikt den okokta varianten, med skillnaden att det puffade vetet byttes ut mot vanlig vetemalt. Denna batch bryggdes på en lånad 50L Braumeister med en 25L maltpipa.

Grantorp Nanobryggeri / Thet Swänske Brygghus -  Hallo! Ich bin ein Berliner

Inmäskning
Malt
70% Pilsnermalt
30% Vetemalt

150g havreskal.

Humle
60min: 4g Hallertau Aroma (8,2%) ca. 4 IBU

Tillvägagångssätt
Inmäskning vid 53C med 29L vatten för en proteinrast på 15 minuter, följt av försockringsrast vid 65C i 60 minuter. Ingen lakning.

Kylning
Jäsning och lagring
Precis som i den okokta versionen användes WLP001 (American Ale) för dess rena, neutrala smak, samt ca. en liter starter Wyeast Lactobacillus Delbrueckii.

Bryggningen
Då det var första gången vi använde en Braumeister så var mycket ovisst inför denna bryggning. Vi hade siktat på ca. 25 liter efter kok och kylning, men då avdunstningen från koket visade sig vara mycket kraftigare än vid bryggning på våra standardutrustningar tappade vi en del. Då effektiviteten också blev lite högre än beräknat hamnade vi hyfsat bra till efter spädning. Ca. 22L vört med OG 1.032 hamnade slutligen i jäskärlet.

En betydligt mörkare vört
denna gång
Ett litet missöde vi råkade ut för var att slangen som för bort kylvattnet inte klarade hettan från vörten och smälte. Ett problem som jag aldrig har upplevt med min vanliga kylspiral. Den som hör till Braumeistern är dock betydligt längre och således mer effektiv. Turligt nog höll den kraftigt deformerade slangen ihop under hela kylningen.

Logg
2012-07-01: Bryggdag med Björn.

2012-07-02: Jäsningen har påbörjat. Tappade om till ett nytt kärl då en stor del gegg redan samlats på botten.

2012-07-12: Omtappning till sekundär. Tydlig syra redan, men kan nog vinna på ytterligare lagring innan tillsättning av frukt/bär.

2012-08-12: Tappade om och tillsatte 3,5kg hjortron till 20,5L öl. SG: 1.001. Hallo! Ich bin ein Berliner verkar bli namnet på denna öl.

2012-08-29: Flaskade ca. 19L öl tillsammans med Björn. 7g socker per liter öl. FG: 1.001.

2012-09-20: Första provsmakningen. Enormt mycket hjortron i smaken - för mycket faktiskt. Hjortronen bidrar med en på gränsen till plastig smak som dränker det mesta i sin väg. En lätt syra finns där men den är alldeles för svag. Någon tillstymmelse till funk märker jag inte av. Smaken är uppdelad, först kommer hjortronen och lite syrlighet, sen kommer en eftersmak av degspad/vetemalt som inte är allt för angenäm. Den får stå undangömd ett tag få se om den kommer på bättre tankar.

Hallo! Ich bin ein Berliner
2013-01-13: Provsmakning två. Oj, här har det hänt grejer. Den del som Björn lagrat i rumstemperatur har utvecklat betydligt mer syra och en härligt funky arom. Hjortronen har avtagit något men inte på ett negativt sätt. Den degiga eftersmaken är borta och det känns som att ölen på det hela taget har blivit mycket bättre. Nu är det en Berliner Weisse.

Mina flaskor har förvarats betydligt kallare (5-10 C) och har också blivit lite surare och smakerna har gått ihop på ett trevligt sätt, men inte i närheten samma utveckling som de som stått i rumstemperatur. Jag flyttade därför mina flaskor till ett varmare rum med förhoppningen att de också skärper sig.

4 kommentarer:

  1. Coolt, bryggt hos/med Darren? :)

    Jag kommer upp till Ume den 17e juli och stannar till 25e. Fast vi ska iväg över helgen där.. Vore kul att mötas upp och så, om det går dvs..

    SvaraRadera
  2. Det stämmer :)

    Det kan vi göra. Jag har tyvärr inte så många hembrygder att byta bort då jag mest gjort sura skapelser som fortfarande jäser, men en imp. stout och en saison finns iaf.

    Vi kan säkert styra upp nån liten provning eller liknande om du har lust?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter riktigt kul! Bör ju kunna ha tid med det tycker jag.. Helst den 18e eller 20e dock..

      Dom sura skulle jag jättegärna prova sen när dom är redo. Jag åker ju upp till Umeå rätt regelbundet, så det kanske finns tillfälle för det senare då :)

      Radera
    2. Förrästen, maila mig istället ;)
      antonirymden(a)hotmail.com

      Radera