14 juli 2012

Jeez Louise Pale Ale

Så kom äntligen semestern - och den kommer att kräva en kall, humlig och drickbar öl. Siktet är inställt på en american pale ale av session-styrka som är smak/arom-humlad som en IPA utan att för den delen bli extremt besk. För att uppnå detta tillsätts ingen bitterhumle utan alla humlegivor sker efter 15 minuter återstår av koket, s.k. "hopbursting".

Föregångaren.
Receptet är en utveckling av ett tidigare recept på en amerikansk västkust-IPA, men denna gång med minskad IBU, annan humle samt ett par mindre justeringar i maltkompositionen.

Jeez Louise Pale Ale

Malt
75% Pale Ale
8% Münich I
5% Havregryn
4% Melanoiden
4% CaraMünich
4% CaraPils

Humle
15 min: 30g Citra/Centennial-mix*
10 min: 30g Citra/Centennial-mix*
5 min: 30g  Citra/Centennial-mix*
0 min: 40g  Citra/Centennial-mix*
Torrhumling 3 dagar : 70g Citra/Centennial-mix*

* Lika delar Citra (12,9%) och Centennial (11%) ca. 45 IBU totalt.

Tillvägagångssätt
Bryggning på 50L Braumeister (25L maltpipa). Mäskning med 30L 67C vatten i 75 minuter. Ingen lakning. Kokning i 60 minuter.

Jäsning och lagring
WLP001 - California Ale. Klassisk jäst för denna typ av öl. Jäser rent och framhäver humlesmak. Tappas om till nytt kärl efter primärjäsningen för 4 dagars torrhumling.

Bryggningen
Katastrofalt dålig effektivitet under mäskningen - landade på 1.034 mot beräknat 1.045. Jag misstänker att havregrynen var boven. Botten av mäsken som ligger mot filtret hade en geleartad konsistens som förmodligen satte stopp för genomflödet under cirkulationen.

Efter 60 min koktid låg SG på 1.040 vilket ledde till att 500g ljust maltextrakt tillsattes samt att koktiden förlängdes med 15 minuter under vilken tid även humlen tillsattes. Slutligen hamnade då OG på 1.053 - fortfarande två grader under målet, men nära nog.

Slutvolymen efter kok blev 20L och totalt 17,5L hamnade i jäskärlet efter det att humlerester och kokkärlet krävt sitt.

Logg
2012-07-14: Bryggdag.

212-07-22: Omtappning och torrhumling. SG: 1.010 så för tillfället ligger den på ca. 5,6% vilket känns i sin ordning.

2012-07-25: Flaskning. FG 1.010. Doftar enormt mycket tropisk frukt.

2012-08-04: Smakprov 1. Maltbasen är något frånvarande och personligen tycker jag att 1.010 är i lägsta laget för en så pass välhumlad öl som denna - det saknas kontrast till humligheten, även om beskan inte är så hög så blir det enkelspårigt. Med en infusionsmäskning på 68C och 8% kristallmalt borde den ha fått mer restsötma, men jag misstänker att problemet under mäskningsprocessen bidrog till den tunna kroppen.

Torrhumlingen har gett en lite "grön" smak av humlekotte som jag hoppas försvinner om ett par veckor. Den karaktäristiska aromen från Citra-humlen känns ganska svag och jag tycker mig känna en lite gräsig smak i bakgrunden, kan ha att göra med 2011 års skörd? Har sett att fler på humlegårdens forum påpekat att den var lite "off". Nåväl, på det stora hela är det inget större fel på ölet, det kommer att gå åt under det som är kvar av sommaren, men jag hade hoppats på något bättre och mer balanserat.

2012-08-18: Smakprov 2. Den "gröna" humlesmaken är borta och malten kommer fram aningen bättre nu. Dock lider den fortfarande av för tunn kropp. Möjligen ett snäpp bättre än första smakprovet, men bättre än vad den är nu blir den nog inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar